CFO in familiebedrijf

De niet-familie CFO of onafhankelijke commissaris

Familiebedrijven staan bekend om hun sterke verbondenheid en stabiliteit, maar deze unieke dynamiek brengt ook uitdagingen met zich mee. Dat komt door de bijzondere combinatie van bedrijf, familie en eigendom. Steeds vaker zien we de behoefte aan een niet-familie CFO of een onafhankelijke commissaris, zeker wanneer de DGA als directeur afstand neemt, maar als aandeelhouder aanblijft. 

Bij Beerensteyn Partners hebben we de ervaring om deze rol effectief in te vullen, bijvoorbeeld als niet-familie CFO of als onafhankelijke commissaris.

Wat is een niet-familie CFO?

In een familiebedrijf kunnen emoties en persoonlijke belangen een gestructureerde en weloverwogen besluitvorming bemoeilijken, vooral wanneer de complexiteit toeneemt, zoals bij generatiewisselingen of bij stevige groei. Een niet-familie CFO brengt de noodzakelijke objectiviteit en professionele afstand mee om deze uitdagingen effectief aan te pakken. Stel u zit midden in een generatiewisseling en conflicten tussen familieleden bedreigen de continuïteit van het bedrijf.

Onze niet-familie CFO stapt in en zorgt voor een gestructureerde aanpak waarbij de ratio voorop staat. We identificeren en analyseren de kernproblemen, adviseren over strategische keuzes en helpen bij het opzetten van een robuuste governancestructuur. Dit voorkomt niet alleen escalatie van conflicten, maar waarborgt ook dat het bedrijf op koers blijft voor toekomstige groei.

Waarom Beerensteyn Partners als oplossing?

Bij Beerensteyn Partners begrijpen we dat elk familiebedrijf uniek is, maar ook vaak te maken heeft met vergelijkbare uitdagingen. Onze niet-familie CFO’s hebben de ervaring en expertise om deze problemen daadkrachtig aan te pakken. Onze aanpak is gericht op intensieve samenwerking en het leveren van maatwerkoplossingen die niet alleen problemen oplossen, maar ook bijdragen aan het lange termijn succes van uw familiebedrijf. Stel dat u te maken krijgt met een situatie waarin de informele familiestructuur niet meer past bij de huidige omvang van de organisatie; onze onafhankelijke CFO’s helpen bij het implementeren van een Raad van Advies of een Raad van Commissarissen om de governance te versterken en de balans tussen familiebelangen en zakelijke doelen te herstellen.

Voordelen van werken met Beerensteyn Partners

  • Meer emotionele afstand en jarenlange ervaring voor een objectief oordeel
  • Versterking van governance en structuur binnen het familiebedrijf
  • Bevordering van transparantie en professionaliteit in besluitvormingsprocessen
  • Balans tussen familiebelangen en zakelijke doelen
  • Ondersteuning bij complexe overgangen zoals generatiewisselingen
  • Voorkomen en oplossen van conflicten door onafhankelijke bemiddeling

Familiestatuut en advies

Voor veel familiebedrijven zou het goed zijn om proactief een familiestatuut op te stellen en, waar nodig, een externe Raad van Advies (RvA) of Raad van Commissarissen (RvC) aan te stellen voordat er problemen ontstaan. Een familiestatuut legt de gedeelde visie van de familie vast en bevat afspraken over besluitvorming, eigendom, en de rol van familieleden in het bedrijf. Daarnaast kan een externe RvA of RvC, bestaande uit een mix van familieleden en een of meer onafhankelijke deskundigen, een belangrijke rol spelen in het versterken van de governance van uw familiebedrijf. Deze raden bieden objectief advies, houden toezicht op de uitvoering van strategieën, en zorgen voor een balans tussen de belangen van de familie en de bedrijfsdoelen. 

Het inschakelen van een onafhankelijke commissaris of adviseur kan bijdragen aan de continuïteit en professionele groei van uw bedrijf.

Echte experts, breed inzetbaar

Onze cases

Interim CFO services bij Helvoet

Lees meer

Interim CFO services bij RTL

Lees meer

De CFO agenda bij Mauritsklinieken

Lees meer

Skins Cosmetics

Lees meer

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een niet-familie CFO en een externe adviseur?

Een niet-familie CFO is een vaste rol binnen het bedrijf, gericht op dagelijkse financiële leiding, terwijl een externe adviseur meer op projectbasis en strategisch advies werkt.

Hoe lang werkt een niet-familie CFO doorgaans in een familiebedrijf?

Dit hangt af van de behoeften van het bedrijf en kan variëren van enkele maanden tot meerdere jaren.

Welke rol speelt een niet-familie CFO in de besluitvorming binnen een familiebedrijf?

Onze niet-familie CFO speelt een adviserende rol in de besluitvorming, waarbij we objectieve analyses en aanbevelingen bieden zonder beïnvloed te worden door familiebelangen of persoonlijke relaties.

Ook een onafhankelijke CFO in uw familiebedrijf?